BİR SUNUM YAPARKEN HEYECAN KONTROLÜ SİZİN ELİNİZDE

20.04.2017 BİR SUNUM YAPARKEN HEYECAN KONTROLÜ SİZİN ELİNİZDE Neden Heyecan? Çünkü:

Yalnızsınız. Gözler ve ışıklandırma üzerinize odaklanmış durumda. Yanınızda size destek olacak hiç kimseniz yok. Eğer büyük bir gruba sunum yapacaksanız ve bir podyumdan, onlara yukarıdan bakar pozisyondaysanız yalnızlık hissiniz daha da artacaktır.

Sanki bir sınavda gibisiniz. Sizden bir performans sergilemeniz bekleniyor. Sınav süresince karşınızdaki sınav kurulu üyeleri hiçbir şey söylemeden sizi dinleyecekler. Siz de beden dillerine bakıp sınavı geçip geçemeyeceğinizi anlamaya çalışacaksınız.

Önce Doğal Karşılayın. Deneyiminiz arttıkça bu heyecan kendiliğinden azalacaktır. Başarılı bir sunum yapacaksınız. Buna tek engel (Sunumunuzun herhangi bir nedenle başkaları tarafından engellenmesi dışında) ancak siz olabilirsiniz. 

İyi Hazırlanın

•    Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Mümkünse sigara içmeyin. Midenizin boş ya da çok dolu olmamasına ve hazmı zor olan yiyecekler yememeğe dikkat edin.

•    Tedbirinizi alın. Ağız kuruluğuna karşılık içine limon sıkılmış soğuk(Buzsuz) bir maden suyu çok etkili olacaktır.

•    İyi hazırlanarak özgüveninizi güçlendirin. Eğer heyecanlıysanız ve bir de sunumunuza iyi hazırlanmadığınızı düşünüyorsanız felâket kapıdadır. Sunumunuz iyi bir içeriği olduğunu düşünüyor musunuz? İyi prova yaptınız mı? Sunumunuzun dinleyicilerinizin ilgisini çekeceğine inancınız yüksek mi? Hazırladığınız görsellerden mutlu musunuz? Yanıtlarız güçlü birer "Evet" iseheyecan azaltma egzersizlerinden yararlanmanız yeterli olacaktır.

Sunumunuzu yapacağınız gün ya da bir gün önce bir boş odaya girip kendinizi başarılı bir konuşma yaparken ve bitirdiğinizde düşleyebilirsiniz. Sunumunuzu bitirdiğiniz anı düşleyin. Herkes bu başarılı sunumu alkışlıyor. Fonda hafif bir müziğin çalması odaklanmanızı kolaylaştırabilir

O Gün Sahne Almadan Önce

Konuşmanız, sunumuz, ya da gösterinize başlamadan kısa süre önce başlayan ve gittikçe yükselen heyecanınız sahneye geldiğinizde zirve yapar. Oksijen gereksiniminiz birkaç misli artar. Eğer bunu sağlayamazsanız sesiniz çatlar, titrer. Buna titreyen elleriniz ve sanki biran çözülecekmiş hissi veren bacaklarınız eşlik eder. Ağzınız kurur. Midenizde bir sancı hissedebilirsiniz. Amaç bu ilk otuz saniyeyi hasarsız atlatmaktır. Zira birkaç dakika sonra kendinize olan güveniniz artacak, doğal hareketlerinize kavuşacak, görsel yardımcılarınızın desteğinde kendinizi iyi hissedeceksiniz

•Burnunuzdan derin bir nefes alın, Önce karın bölgenizi doldurarak diyaframı açın. Sonra ciğerlerinizi şişirin. Bir iki saniye tutun ve bırakın. Bunu rahatlayana kadar birkaç kez tekrarlayın. Yanınızda başkaları olsa bile bu egzersizi sessizce yapabilirsiniz.

•Başınızı yavaşça önce bir sonra diğer omuzunuza yatırın. Yine başınızla zorlamadan daireler çizin. Bu egzersizleri birden fazla tekrarlayın. Boyun adalelerinizin ve ses tellerinizin gevşediğini hissedeceksiniz.

İçinizden şu sözleri tekrarlayın:

"Çok başarılı bir sunum yapabilecek her şeye sahibim. Bundan eminim. Bunu birazdan salondaki herkese göstereceğim. Onlara vereceğim önemli mesajlarım var. Etkilenecekler".

HAYDİ ÇIKIN GÖSTERİN ONLARA…
YORUMLAR
İlk yorumu sen yap !